social twitter box blue 24social linkedin box blue 24

JEK -Je Eigen Keus is een kleinschalige praktijk en biedt speltherapie voor alle kinderen van 4-12 jaar en daarnaast ambulante begeleiding aan kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte.

"Leren denken op de tast" voor meer focus en concentratie.

Deze workshop zal in het voorjaar van 2021 opnieuw worden aangeboden. datum volgt

Ingrid Marissink van coöperatie DenkSterk biedt woensdagavond 8 oktober 2020 de workshop “Leren Denken op de tast” aan bij JEK in Nieuwegein. 

Kinderen en volwassenen kunt je beter leren denken door gebruik van tastmateriaal. Op de tast werken is niet alleen van meerwaarde voor blinde of slechtziende mensen en ook niet alleen voor jonge kinderen. Door te werken met materiaal dat je kunt voelen en met behulp van tactiele werkbladen kunnen alle kinderen of (jong)volwassenen leren zich beter te focussen, systematisch te werken en informatie efficiënter te ordenen. 

Tactiel materiaal vraagt actieve inzet en is zeer intensief. Tactiel materiaal vereist ‘slow down’. Bij visueel waarnemen komt informatie in één oogopslag binnen, dus gelijktijdig. Bij waarnemen op de tast wordt de informatie na elkaar verkend. Je kunt dan niet zonder selecteren en focussen. Door deze eigenschappen is het materiaal en de methode onder meer erg geschikt voor leerlingen met concentratieproblemen, bv AD(H)D.

Bovendien wordt voor jou als leerkracht, ouder of begeleider het denkproces van de leerling zichtbaar onder de handen van de leerling! De tactiele handeling laat de begeleider de strategieën en het gebruik van de cognitieve functies zien. Daardoor 'ziet’ de begeleider   bijvoorbeeld of informatie georganiseerd of juist meer fragmentarisch of impulsief is verkregen. De begeleider kan merken of de student een speciale strategie volgt. Met elke beweging van de vingers en de hand laat het tasten de verborgen cognitieve processen zien. 

In de workshop doe je ervaring op met het werken op de tast. Je ontdekt meer over je eigen denkproces, leert over de achtergronden en krijgt ideeën hoe je kunt werken met tactiel materiaal op verschillende leeftijden.

Ingrid Marissink heeft veel ervaring in het (speciaal) basisonderwijs en werkt als MBO- en HBO-docent in Zwolle en omgeving. Samen met Geertje Broekman geeft ze komend najaar de vijfdaagse opleiding Leren Denken Op de Tast vanuit de coöperatie DenkSterk (www.denksterk.nl), een coöperatie van Feuerstein trainers.

Cursus datum            : 8 oktober

Cursustijden               : 19.00 - 22.00 uur.

Lokatie                        : Praktijk JEK - Je Eigen Keus, Ratelaar 39E  Nieuwegein.

Kosten                         : € 95,00 ( Incl: koffie en thee)

Docent                        : Ingrid Marissink van coöperatie DenkSterk

Aanmelden kan tot 1 oktober 2020 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.